Tips untuk Pegawai ICT

Posted by ghimau under
Ni ada sikit tips yang berguna untuk para pegawai atau personal ICT. Macam mana cara kita nak berfikir dengan baik ?

Aku ni dah berkecimpung dalam dunia hacking dah lama dah, hampir 6 tahun. Tapi dalam 6 tahun tu tahun yang berkualiti adalah 1 setengah tahun yang terakhir ni. Sebelum tu aku hanyalah seorang onjan (script kiddies) yang tak geti haper.. tapi ngaku diri ni hackers.. huhuhu...Skang ni pun masih lagi script kiddies.. tapi dah advance sikit la.. :)

Ramai pegawai atau personal ICT yang bekerja dalam bidang ICT security contohnya kurang pengalaman dalam bidang security ni, setakat pi kursus seminggu dua, mana leh paham bang. huhhu.. jadi bila mereka ni buat tindakan.. tindakan mereka ni kadangkala kurang effisyen.

Sebab apa jadi macam ni? Sebab cara mereka berfikir bukanlah sepertimana seorang hackers berfikir.. Bila kita nak protect infra kita dari hackers, kita kenelah paham dan boleh berfikir macam mana musuh kita berfikir..

Untuk memahami benda ni, eloklah kalau sesiapa yang berkenaan tu cari dan baca buku Sun Tzu the Art of War.. If you know your self and your enemies, you'll never fear to fight over 100 battle, and you shall win! Sebenarnya dalam quran lagi lengkap.. cuma kita yang tak perasan. Kalau tak percaya cuba baca dan pahamkan terjemahan surah al anfal.

Sama jugak la bila kita berurusan dengan vendor.... kita kena pandai berfikir macam mana caranya vendor tu berfikir.. Insya ALLAH kita payah nak ditipu.

Skill ni kalau dalam hacking methodology adalah sebahagian dari social engineering, hacking ni bukanlah melibatkan system komputer sahaja, tapi orang pun kita leh 'hack'.. huhuhu..

Kesimpulannya biarlah minda kita seperti ini :


Jangan jadi macam ni :


Renungkanlah.. kalau bukan kita yang memperbaiki diri kita siap lagi..

12 comments:

On 20 September 2008 at 08:12 , viruspadu said...

buku Sun Tzu the Art of War tu akak ada... :p

best ok

 
On 20 September 2008 at 09:20 , no need to reveal said...

bagus tips tu..hehe...boleh digunakan nanti

 
On 20 September 2008 at 11:26 , Z[ack] said...

bzzz la bro..
trial spm.. wakakkaka...

 
On 20 September 2008 at 13:29 , edrina said...

bagus tu en.hakes.. takkan kita nak berada di takuk yg sama.. mesti mau upgrade diri kita betul tak?

 
On 20 September 2008 at 17:17 , ghimau said...

viruspadu : oh ye ke? akak ada buku ni ke? huhuhuh

no need to reveal : huhuhu.. sama-samalah kita kongsi info

z[ack] : good luck for your spm bro

edrina : betul.. mesti kene upgrade diri :)

 
On 22 September 2008 at 08:47 , PerantauSepi1306 said...

uiksss bunyi cam majuk jer... hehehehe... takper yg penting kita byk ilmu yang boleh digunakan untuk membantu umat lain kan..

 
On 22 September 2008 at 08:59 , ghimau said...

perantausepi1306 : mana ada merajuk.. huhuhu.. sekadar berkongsi rasa .. huhuhu

 
On 22 September 2008 at 10:44 , ~~@lyci@~~ said...

good sharing :)

aku rasa cam tau2 jer tips ni sesuai ditujukan utk saper hik hik..
sape mkn cili dia rasa pedas lah kan sin.. bravo sin..

 
On 22 September 2008 at 11:07 , ghimau said...

alycia : huhuhu ko tahu siapa ek? huhuhu..

 
On 23 September 2008 at 12:22 , Anonymous said...

xkisah laa besar mana pun otak kiter... yg penting leh digunakan dan digunakan dgn sebaik2nyer...
p/s : mak aku ckp, mkn sayur bendi baik utk OTAK. aku mkn tau sbb tue otak aku ok.

 
On 23 September 2008 at 13:17 , ghimau said...

anonymous : alhamdulillah lah kalau mcm tu..

 
On 23 September 2008 at 13:53 , nanami ichijo said...

Sun Tzu the Art of War: I've read this book jugak! it was my dad's.
Love this entry! salam ziarah!