Selamat Hari Raya

Posted by ghimau under ,
Di kesempatan ini aku nak ucapkan selamat menyambut hari raya pada sumer kawan-kawan dan lawan-lawan aku :) Bila korang dah terima mesej ni.. itu menunjukkan satu perkara, iaitu korang takkan dapat kad raya daripada aku.. sebabnya mesej aku telah disampaikan dengan jayanya melalui blog ini. Huhuhu

Kepada awek aku alia, Selamat Hari Raya, I'll love u always my dear. Huhuhu.. kepada geng-geng 'tahqiq', korang merupakan sahabat dunia dan akhirat.

Sesungguhnya Idulfitri ini membawa makna yang sangat besar. Walaupun antara kawan aku yang paling happy bila menyambutnya adalah fitri jpbd (sebab nama dia ada kena mengena dengan idul fitri), namun begitu orang lain tetap juga happy :)

Ramai orang cakap, idulfitri adalah hari kemenangan setelah kita berjuang selama sebulan di syahrul ramadhan. Adakah kita faham, apa sebenarnya perjuangan yang dimaksudkan? Adakah perjuangan melawan diri (nafsu) ? Apakah erti kemenangan tersebut kepada diri kita?

Pada aku kemenangan yang hakiki adalah tatkala kita bebas. Bebas dari apa? Bebas dari syirik. Berkata luqman al haqim kepada anaknya : "Wahai anakku, janganlah ko melakukan syirik kepada ALLAH, kerana syirik itu adalah dosa yang amat besar"

Pada aku kemenangan yang hakiki adalah tatkala bertemu dengan ALLAH di akhirat kelak.. Bukankah DIA sudah berkata, : "Barangsiapa hendak menemuiKU, hendaklah dia bersih dari dosa syirik!"

La ilaha illa allah

Kehinaanku adalah KemuliaanMu
Kehilanganku adalah KerinduanMu
Ketiadaanku adalah KeabadianMu
Kepedihanku adalah CintaMu
Kekuranganku adalah KelebihanMu
Kesendirianku adalah pertemuanku denganMu
Kematianku adalah kebangkitanMu
Kebisuanku adalah TitahMuAku adalah Kamu,
La maujud illallah
-Maulana Jalaludin Rumi-

16 comments:

On 23 September 2008 at 14:47 , shah said...

ai, macam dah nak start cuti jerrr
selamat hari raya en. hackers

 
On 23 September 2008 at 14:53 , alia said...

luv u 2 :-)

 
On 23 September 2008 at 15:34 , ghimau said...

shah : selamat ari rayo.. kalau nak duit ghayo meh la datang umah :)

alia : luv u 3 :P

 
On 23 September 2008 at 15:43 , tazz said...

x kire. nak kad raya jugak! :p

 
On 23 September 2008 at 15:52 , ghimau said...

tazz : dah la ngorat ustaz time darjah 3 dulu.. mintak la kad raya kat ustaz tu .. huhuhuhu.. jangan marah :P

 
On 23 September 2008 at 16:10 , Za's said...

sape ghimau nie...
menakutkan..huhuhu..

 
On 23 September 2008 at 16:30 , ghimau said...

za's : ala tak yah la nak takut.. ghimau ni baik .. tak makan orang.. makan nasik jer..

 
On 23 September 2008 at 16:59 , ~~@lyci@~~ said...

huh, cepatnya wish..
mcm dah nak cuti jer...

aku pun nak ucap selamat beraya kat kau sin.. mana tau dulu kita berjiran ada lak yg terkecik ati kan.. berhati-hati dijalan raya..

ahlan wasahlannn..

 
On 23 September 2008 at 22:53 , PerantauSepi1306 said...

selamat hari ghayo juge kpd en ghimau...lama ke bercuti...

semoga berbahagialah di Idulfitri yang mulia bersama insan-insan yang disayangi dan dikasihi ;D

 
On 23 September 2008 at 23:03 , edrina said...

amboi en.ghimau.. dah nak coti ker?
Anyway akak pun nak ucapkan selamat beraya lah yek.. maaf zahir & batin andai ada tersalah komen etc :-)

 
On 24 September 2008 at 09:43 , InT@N said...

selamat hari raye en usin... wahhh x sabor nk coti yer..=P

 
On 24 September 2008 at 10:24 , intan zura said...

selamat hari raya cik ghimau...
aummm....

 
On 24 September 2008 at 15:25 , viruspadu said...

eh akak tak kira

nak gak kad rayaaaa

nakkkk kad raya plisssssssss

 
On 25 September 2008 at 00:27 , morales33 said...

kalo tehijab hati,
tersingkap r rahsia diri.
hopely bkn yg aib,tp yg ajaib,
bkn mazmumah tp mahmudah..
kn bro
seromban mano jang? uwan ese
seromban juo..
samat ari ryo

 
On 25 September 2008 at 08:10 , ghimau said...

alycia : sama-sama lah kita.. aku cuti start isnin depan.. tapi saje jer buat entry ni :)

perantauSepi1306 : thanks.. moga-moga begitulah hendaknya

edrina : selamat hari raya jugak kak.. cuti minggu depan.. sajer buat gempak jer ni.. huhuh

intan : selamat hari raya :) kalau nak duit raya meh la dtg opis :)

intan zura : selamat hari raya .. meeoww :P

viruspadu : alamak kak.. kad raya dah abis.. kad board ada ler.. leh ke? :P

morales33 : yang aib tu tandanya ajaib, yang mazmumah tu tandanya mahmudah :) gua kat area sikamat.. kalau datang seremban tepon la den.. leh jumpo :)

 
On 22 October 2008 at 13:04 , maszeerra said...

ari raya ke 24
rasenyer sempat g kot nk wish selamat ari raya maaf zahir n no batin2..
hehehe
salah silap mse praktikal lu hrap dimaapkan yerhhh..