Macam mano nak buek watermark

Posted by ghimau under
Salam semuo, entry kali ni den nak kongsi macam mano nak buek grafik untuk watermark.
Hehehe, sobonar eh den blajar grafik ni dari bini den. Si alia pingkey. Hehehe.

Ok, untuk buek watermerk ni kito perlukan software grafik: photoshop.

Step mulo-mulo, create new document dongan saiz 300x300 pixel. Background dio biarkan warno putih.


Gunokan text tool untuk buek text macam ni.


Click pado text layer tadi. Tokan text tool. Lopeh tu click pado icon Warp Text. Pado bahagian Bend tu setkan 100%. Lopeh tu tokan butang ok.


Right click pado layer text tadi. Pilih Duplicate Layer.


Click pado layer yang duplicate tadi. Lopeh tu Click menu Edit, Transform, Rotate 180


Lopeh tu ejas la bagi dio bontok bulat boto.


Buek satu bulatan dibahagian luar tulisan tadi. Setkan stroke effect dio kepado 5pixel.



Buek lah lagi satu bulatan kek dalam tu. untuk pixel stroke eh den setkan 2pixel.


Tambah lah text kek ruang kosong tongah-tongah tu.


Ok, ni part effect pulak yo. tambah satu layer baru (Shift+Ctrl+N). Pastikan layer baru ni kek eteh sekali.
Click pado layer baghu tadi. Lopeh tu tokan Filter -> Render -> Clouds.
Lopeh tu, tokan laie Filter -> Noise -> Add Noise.
Setting eh ikut yang mcm gambar bawah ni.


Right click pado layer tadi, click pado Blending Options. Dokek blend mode pilih Screen.


Select semuo layers tadi, pehtu right click dan click pado merge layers. Lopeh tu leh lah rotate dan padam background gambar tu. Lopeh ni sonang lah nak includekan watermark ni dalam gambar-gambar kito. Ikut kreativiti kito la nak warno macam mano, tulisan macam mano..


Ni contoh grafik yang tolah diedit dongan watermark tadi.


Sekian, kalau ado tak paham tu tanyo yo lah yo :) Timo kasih tak terhinggo pado bini den alia pingkey yang tolah mengajar dan mendidik den dalam bab grafik-grafik ni :)

9 comments:

On 23 August 2010 at 14:54 , alia said...

wah siap tepek tutorial...tiru idea alia...uwek

 
On 23 August 2010 at 15:03 , aleen adela akoo ^_* said...

erk,huduh sgt x kalau aku ckp watermark pon aku xtau kejadah apekah itu?siyes nih!hu3

 
On 23 August 2010 at 16:05 , ghimau said...

alia : hehehe.. jangan marah yer :P

aleen adela akoo ^_* : terus terang den katokan.. mmg huduh.. hehehe.. ala biasolah tu.. ala watermark tu mcm cop kat kek gambar kito tu la..

 
On 23 August 2010 at 21:53 , betkidzs said...

wow! ko ada wat logo blog aku eh? best2! tq

 
On 24 August 2010 at 08:59 , ghimau said...

betkidzs : dont mention it :)

 
On 24 August 2010 at 09:29 , jesnita_ns said...

blh arr minta en. ghimau watkan watermark pasni..hehehe

 
On 24 August 2010 at 09:42 , ghimau said...

jesnita_ns : hehehe bulih2.. apo salahnyo :) den pun blajar dongan si alia pingkey :)

 
On 30 August 2010 at 19:09 , netsky32 said...

wahh mantap laa ko..dah la kaki hack. pastu mini ko pandai graphic lak..isk3..anak ko msti genius komputer.

 
On 15 September 2010 at 11:11 , CikSembang said...

sin.. tak abis la ilmu kau bagi..camane nak buang background...bila akk buang nmpk cam buruk na.. apa emel add..akk send kat emel husin..

tkasih