Install Perl

Posted by ghimau under

Salam.

Thread aghini den nak kongsi macam mano nak install Perl ni. Perl adolah salah satu bahaso pemprograman komputer. Perl ni menjadi salah satu bahaso pilihan para hackers sobab dio ni lightweight, laju, mudah dan ado banyak library.

Ok, kito toghuih bincang macam mana nak install perl ni yo. Den tunjuk cagho nak install dalam windows. Kalau dalam linux, biaso eh default installation dah ado dah perl ni. Kalau takdo leh lah guno command ni (untuk ubuntu)
sudo apt-get install perl
Ok, untuk install perl bagi windows kito poie la klik kek sini. Lopeh tu install la perl ni macam biasa. Just follow the on screen instruction.

Lopeh dah install, kito test la bukak command prompt, dan taip perl. Kalau kuar cursor tu blink2 yo, tu tando eh dah ado dan boto lah path bagi perl tu.



Kito dah bulihlah run perl script lopeh ni, sobab dah ado perl interpreter ni. :)
Ni contoh simple perl script.

Bukak text editor, taipkan code kek bawah ni, pastu savekan dengan namo "test.pl". Lopeh tu run lah guno command prompt.


Ni screenshot script tersebut. Mudah jer nak run perl script ni kan. Hehehe..



Ok, kek bawah ni den nak kongsi satu skrip perl yang den buek untuk decode balik base64 punyo encryption. Kalau ado apo-apo masalah, tanyo yo lah, insya allah den jawap la nanti yo :)

savekan script ni dongan namo base64_decoder.pl


savekan script ni dongan namo base64_encoder.pl pulak


Happy coding from pokcik ghimau :) hehehehe



10 comments:

On 13 August 2010 at 15:56 , kakpah said...

salam..
puko boghapo to ghimau...

 
On 13 August 2010 at 16:07 , ghimau said...

kakpah: salam, pukul tigo kot. hehehehe ?

 
On 13 August 2010 at 16:18 , alia said...

wah makin rancak berblog...tahniah

 
On 13 August 2010 at 17:01 , ghimau said...

alia : biasalah.. jangan jeles.. :P

 
On 13 August 2010 at 20:38 , jesnita_ns said...

poning eden nk paham eh..

 
On 15 August 2010 at 21:02 , bspotgurl said...

singgah sini baca info terkini :)

 
On 17 August 2010 at 10:23 , ghimau said...

jesnita_ns : hehehe.. ni teknikal sikit ni :)

bspotgurl : timo kasih :)

 
On 17 August 2010 at 13:51 , Anonymous said...

Just saying hi from california [url=http://www.chengrealty.com/]San Diego Short Sale[/url]

 
On 17 August 2010 at 23:22 , aleen adela akoo ^_* said...

wah,apo yg d carutkan nih.den xpaham apo pun camano nih ha.hu3
slamat bepuase..sori baru sempat singgah..

 
On 20 August 2010 at 04:04 , Anonymous said...

youtube downloader [url=http://worthcalculator.com/www.youtubedownloader.me]download[/url]