Salam Maulidur Rasul

Posted by ghimau under


Huh.. lamo bonar tak update blog ni. Untuk tahun ni, nilah entry pertama.

Alhamdulillah, dapat lagi den meraikan maulid nabi. Syukur. Timbul dalam diri satu persoalan, apakah makna hakiki sambutan maulid nabi ini?

Bagi orang-orang besar mereka sibuk dengan sambutan yang hebat-hebat, perarakan yang gilang gemilang, dengan kompangnya, dengan bajunya, dengan songkoknya yang begemerlapan. Tak salah pun, itu cara mereka.

Bagi ustaz-ustaz, mereka sibuk dengan ceramahnya, dengan laungan selawatnya menandakan kasih dan cinta pada Baginda Muhammad SAW. Tak salah pun, itu cara mereka.

Bagi orang biasa dan jahil macam aku, hari ni cuti. Duduk rumah, layan cerita kat tv. Tak salah pun, itu cara aku

Bagi orang yang hampir dirinya pada agama, diajak kumpulan marhaban datang ke rumah, dilaungkan selawat nabi, dijamunya tetamu dengan makanan, Tak salah pun itu cara mereka.

Tapi bagi anak miskin melarat di atas, apakah makna maulid nabi bagi dia?

Wahai sang anak, apakah erti maulud nabi bagi kamu?
Jawab anak dengan air mata yang bergenang, aku harap Baginda Muhammad SAW masih hidup sehingga kini, kerana baginda takkan biarkan aku kelaparan dan melarat seperti ini. :(

Wa ma arsalnaka illa rahmatan lil a'lamin...

2 comments:

On 16 February 2011 at 12:38 , ruff3e said...

lawa...art...bro??hehehe...pakai brush strokela...dasat....hampa skang..

 
On 17 February 2011 at 15:35 , nusuki said...

lama tak tgk hang hupdate...baguih baguih...