Untuk tutorial ni den cover :
  1. Turning off Directory Browsing
  2. Turning off Server Signature
video
Kalau ado apo-apo masalah just komen kek sini yolah.. Insya Allah den cubo bantu :)

Teknik ni dinamokan security through obscurity. Ini bukanlah satu teknik yang 100% fool proof.

Photoshop Fake HDR

Posted by ghimau under
Salam semuo. Nilah hasil yang den blajar dari alia :) Thank you. Effect untuk buek Fake HDR guno Photoshop. Hehehe

Nak tahu teknik eh.. kono tanyo dio lah yo :)




Ni sobolum buek Fake HDRNi solopeh buek Fake HDR


Teknik ni biaso digunokan oleh photographer.

Kampung Siapokah Ini

Posted by ghimau under
Hehehe.. den tak nak tulih banyak, just nak lotak gambar namo kampung ni. Siapo tahu kek mano kampung ni? Hehehe.. Ni macam soalan copu omeh la ni :)



By the way, effect kanta tu si alia yang tolong buekkan.

Ok.. ado sikit pengemaskinian den nak buek kek posting ni. Ado blogger koba tak nampak namo kampung tu. Namo kampung tu Kampung Baru Padang Kerbau. Persoalan den di manokah kampung itu? Adokah kobau-kabau yang menghuni kampung tu? Inilah misteri yang den nak cuba rungkaikan. Hehehe...

Kualiti gambar kurang memuaskan sobab amik guno kamera henpon. Megapixel eh kocik :)
Post kali ni den nak kongsi tontang satu buku mengenai security yang den tongah baco. Buku ni bertajuk : Dissecting the Hack: The F0rb1dd3n Network



Buku ni menarik, sobab kaedah penyampaian dio adolah seperti novel fiction. Seronok bilo baco. Seolah-olah buku How to Own a Continent. Walaupun ceghito ni fiction tapi teknik, idea dan tools yang digunakan adolah yang biaso dipakai oleh para hackers diluar sanun.



Buku ni sesuai dibaco oleh sesiapopun tak kiro tahap teknikal koghang. Berikut adolah beberapo review daghi otai-otai security pasal buku ni.

"Welcome to hacker fiction -- like SciFi, but you don't get to make the good stuff up." - Dan Kaminsky, Director of Penetration testing IOActive, Inc. IOActive


"There have been many sensationalist books on hackers, and this isn't one of them. Get a feeling for what it's really about and follow through with the technical details. Fun like Star Trek, but comes with the blueprints." - FX of Phenoelit Recurity Labs GmbH

"A great read, whether you're a geek or not. Hollywood should take notes...a gripping story centered around real tech." -Johnny Long, Professional hacker, best-selling author and founder of Hackers For Charity, Inc. HFC

"'Dissecting the Hack: the F0rb1dd3n Network' is an educational thriller, the reader is thoroughly entertained and yet walks away with an understanding of the importance of information security theory and practice." - Stephen Northcutt, President, The SANS Technology Institute SANS

Den ucapkan selamat membaco. Membaco amalan mulio :)

Salam semuo. Dah beberapo hari ni den tak sompek nak update blog. Maklumlah dah nak ghayo ni kan, jadi sibuklah sikit. Hehehe

Posting kali ni den nak kongsi macam mano nak buek script batch file untuk tujuan ping sweep ni. Kito gunokan kaedah ping sweep ni untuk mendapekkan maklumat, beghapo banyak host yang up dalam sesuatu range.

Script ni simple, dio cumo gunakan ping.exe, sekironya ado host yang menggunokan firewall dan menghalang trafic ICMP, script ni akan menganggap host berkenaan down. Jadi nyatolah salah satu kelemahan script ni untuk kes macam tu.

Ok, tanpo membuang maso, ni lah script eh, koghang leh copy menggunokan apo-apo text editor kegemaran korang. :)



Kalau ado apo-apo problem, comment yo lah kek post ni, nanti insya allah den try bantu :)

Ni screenshot script ni. Den gomar ascii art tigger tu. Hehehe



Kebaikan script ni yang den gomar adolah, sonang dan mudah nak nengok TTL value eh. Dongan TTL value ni kito leh guess basic OS yang digunokan oleh target.

Happy hacking daghi pokcik ghimau :)