Bz bz bz..

Posted by ghimau under
Salam.. mak ai.. lamanya aku tak update blog ni. Bukan apa.. tersangat la bz adanya tuan hamba ni. :) Bz dengan kerja kat opis.. menguruskan persiapan kahwin.. bla bla bla.. huhuhu.. letih wei..

Bila dah settle semua baru leh relaks :) Hmm.. sepanjang tempoh aku tak update blog ni macam - macam hal yang berlaku dalam hidup aku. Nak cerita kat sini banyak sangat.. hehehe..

Hmm.. untuk entry kali ni aku nak kongsi sikit info yang mungkin berguna untuk semua.

Kat internet ni ada satu site, wayback machine (http://www.archive.org), site ni akan crawl dan mirror (simpan la tu) semua page yang ada dalam web site kita. Tak kira la site kita tu dari tahun 1998 sampai la skang ni. Asal site tu online jer.. menatang ni akan crawl dan simpan mirror. Huhuhu.. entah berapa punya besarlah dia punya storage yer..

Ni screenshot archive yang di simpan untuk website www.mampu.gov.my. Hehehe



Ni pulak screenshot main page website www.mampu.gov.my tahun 1997. Hehehe.. Korang leh la try carik archive untuk web site korang atau web site lain.



Ok.. ni pulak aku nak kongsi sikit tips berkenaan dengan search engine. Bila sebut search engine jer, yang biasa kita guna adalah google, yahoo, altavista dan lain lain la. Setiap search engine ni ada kelebihan masing masing. Personally aku ratekan google ni 5 star la :)

Ada satu site search engine http://www.dogpile.com, site ni menggabungkan beberapa search engine mcm google, yahoo pastu ada lagi la ntah apa ntah, dan dia akan paparkan result dari semua search engine site yang dia gunakan. So kebarangkalian nak jumpa sesuatu yang kita carik tu, adalah lebih tinggi bila kita guna menatang dogpile ni. :)



Happy surfing, dari pokcik ghimau.. huhuhu

4 comments:

On 27 April 2009 at 09:19 , ntxp said...

taun 97...standard la basic html..huhu. kalau dah web sendiri kira gempaq abis da tu..tak lama lepas tu, unicode exploits..wahahaha

 
On 27 April 2009 at 16:06 , ~~@lyci@~~ said...

sin..
nnt kawin jgn lupe ajak..

 
On 4 May 2009 at 18:06 , ghimau said...

ntxp : hehehe

alycia : insya ALLAH, aku jemput ko nanti yer :)

 
On 25 May 2009 at 12:51 , Anonymous said...

ehem..ehemm..